Vintersolverv – fra mørke til lys

I år faller vintersolverv på 21. desember klokka 12:12 (norsk tid). Dette er årets korteste dag på den nordlige halvkule og kalles feilaktig «dagen når sola snur». Datoen for vintersolverv varierer fra 20. til 23. desember avhengig av årstall i den gregorianske kalenderen. Ved vintersolverv er alle steder lenger nord enn breddegrad på 66,5 nord fullstendig mørklagt, mens steder under breddegrad 66,5 sør har dagslys hele døgnet. Vintersolverv på den nordlige halvkule er sommersolverv på den sørlige halvkule – og omvendt (http://www.timeanddate.no/astronomi/vintersolverv). Som bildet viser, så er Nordpolen lengst borte fra solen ved vintersolverv.

I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man luciafeiringen på 13. desember, og kom da i utakt med solvervet.

I gamle dager var dette en skummel og mørk tid på året der mye kunne gå galt. På denne dagen ble det sagt at man ikke måtte spinne, kjerne eller utføre noe arbeid som gikk rundt og rundt. Noen trodde også hornene på kuene løsnet og at vann ble til vin på denne dagen. Mange mente at en ikke skulle bake denne dagen. Dessuten skulle man brygge øl på denne dagen. I Hallingdal var det tradisjon å gi peisen litt øl. Folk skvettet litt nybrygget øl på ilden for at peisen skulle trekke bedre. Denne skikken minner om enda eldre tiders offerhandlinger. Rundt denne tiden i desember har det i mange kulturer blitt feiret en lysfest.

Rundt dette tidspunktet feirer vi også Jesu fødsel. Det diskuteres blant de lærde om Jesus virkelig ble født på denne tiden, men om vi skulle velge en dag for å feire dette, så passer tidspunktet perfekt! Fra vintersolverv snur det fra å ha blitt stadig mørkere til å bli stadig lysere. Mange har som jeg opplevd at livet var preget av mørke og smerte, men etter at Verdens Lys, Jesus, kom inn livet, har mørket gradvis måttet vike for lyset. I Skandinavia og en del andre steder kalles denne høytiden for jul  Personlig liker jeg bedre det engelske navnet på jula (Christmas / Kristusmesse), men for de fleste som feirer jul handler nok feiringen om andre ting enn dette…

Ønsker deg med dette en God og en Riktig Jul!

Forfatter: Leiv

Gift med Evalena 4 barn: Malin, André, Line og Rikke 6 barnebarn: Alfred, Daniel, Julia, Aleksander, Even, Pål Grunnlegger og generalsekretær for Maritastiftelsen www.marita.no