Tatt med 35 kg heroin – løslatt!

To narkotikasmuglere ble tatt med bilen full av heroin. Likevel ble de sluppet fri! Årsaken var at retten krevde at informantenes navn måtte oppgis, men politiet hevdet at dersom informatørenes identitet måtte oppgis, så kunne livet deres stå i fare. Politiet fryktet at de mistenkte heroingangsterne var villig til å drepe for å nå sine skitne mål.

Rettssikkerhet på forbryternes vilkår

Det må være utrolig frustrerende å være narkotikapoliti! Det blir som å spille sjakk med en motstander som har lov å jukse, mens du må spille etter reglene. Rettssikkerhet er et viktig prinsipp. Som tiltalt skal man ha rett til å vite hvilke anklager som er presentert mot deg, og hvem som kommer med anklagene. Problemet oppstår når de kriminelle miljøene hardner til, og truer viktige kilder for effektiv etterforsking til taushet. Da står vi i en situasjon hvor rettsstatens fundamentale rettigheter benyttes for å verne lovløsheten. Dette kan vi ikke akseptere. Det er prisverdig at justisminister Odd Einar Dørum for alvor setter den organiserte kriminaliteten på dagsorden, og vil finne løsninger på problemet med vitnebeskyttelse. Forsvarsadvokatene i den aktuelle saken antyder at politiet muligens har brukt provokatører. Borgarting Lagmannsrett behandler spørsmålet om hvordan partiet ble transportert til Norge, hvem som transporterte det og hvordan det kom i tiltaltes besittelse. Politiet var åpenbart oppmerksom på at dette heroinpartiet var på vei inn i landet. Likevel slapp de partiet gjennom for å få se hvem mottakeren ville være. I enkelte saker kan det være aktuelt å inngå avtale med smuglere om lavere straff eller ingen straff dersom mottakerne avsløres. Hva så? Mottageren ble medskyldig, da vedkommende mottok stoffet.

Hva som enn er årsaken til at politiet ikke vil oppgi sine kilder, så bør mottakeren av de 35 kiloene stå til ansvar for å ha mottatt 35 kilo heroin. Det er ikke tvil om at stoffet skulle omsettes videre. Like etter frigivelsen var det snakk om å søke både erstatning og asyl i Norge. Maken til frekkhet! Etter få dager meldte advokatene at dette likevel ikke var aktuelt. Det skulle også bare mangle!

Jeg har selv vært vitne til hvor mye to familier måtte gjennomgå av voldelig trakassering etter at de vitnet mot en kriminell ungdomsgjeng. Norsk rettsvesen krever at man står åpent frem i retten for å vitne mot sin egen overgriper. Stadig flere voldsmenn truer vitner til taushet for å unngå straff og fortsette sin voldelige kriminalitet. Politiet vet hvem de er og hva de har gjort, men uten vitner kan de ikke dømmes.

Politikerne må sørge for lovendringer slik at gangstere ikke lenger får ture fram som i dag. Odd Einar Dørum understreker etter skandalen med de to frigitte heroinsmuglerne at styrket kildevern må oppnås uten at vi gir slipp på rettssikkerhetsgarantiene. Om kort tid vil det komme forslag til Stortinget om lovendringer i den retning. Vi forventer at lovene forandres slik at kyniske heroinsmuglere aldri mer skal kunne spasere fritt ut av rettslokalet, fordi de truet vitnene fra å stå frem.

Forfatter: Leiv

Gift med Evalena 4 barn: Malin, André, Line og Rikke 6 barnebarn: Alfred, Daniel, Julia, Aleksander, Even, Pål Grunnlegger og generalsekretær for Maritastiftelsen www.marita.no

Legg igjen en kommentar