Pillisme

For noen år siden la Rune Gerhardsen ordet ”snillisme” til det norske språket. Her kommer ett til: Pillisme! Pillismen har utviklet seg fra tanken om at livet helst skal leves uten smerte av noe slag. Dersom fysisk eller sjelelig smerte oppstår, må den fjernes snarest mulig.

Salget av alle typer smertestillende medisin har aldri vært større enn idag, og det øker! Brukt rett er disse pillene nyttige, men noen ganger bør vi ta oss tid til å lytte til smerten før vi bedøver den. Smerten har nemlig et budskap. Den er ofte et varsel fra kroppen eller sjelen om at noe er galt. Langvarig stress, for eksempel, kan føre til hjerteatakk eller andre livstruende sykdommer, men kroppen er laget slik at den først sier i fra med en rekke mindre alvorlige symptomer før det kommer så langt. Varslene kan være forskjellig fra ett menneske til et annet, men det kan for eksempel begynne med søvnløshet og/eller konsentrasjonsproblemer før det går videre til depresjon og etter hvert angst. Å dempe slike signaler med piller samtidig som man fortsetter i samme livsstil er livsfarlig!

For en nedkjørt narkoman handler det meste om å kontrollere eller dempe smertene som har kommet på grunn av et langvarig misbruk. Noen begynte å ruse seg fordi det dempet en smerte som allerede var der, mens andre gjorde det ganske enkelt fordi de syntes at rusopplevelsen var god. Det er forståelig at et menneske som for eksempel har opplevd å bli sviktet og mishandlet av sine nærmeste, forsøker å flykte fra den sjelelige smerten dette har forårsaket gjennom å ruse seg, men dette er ingen god løsning på lengre sikt. Årsaken til at mange velger denne utveien, kan være at de ikke er klar over at det er mulig å få hjelp. Rusen blir en slags selvmedisinering, men medisinen helbreder ikke årsaken til smerten.

Rusavhengighet kan på visse områder sammenlignes med kreft. De fleste krefttyper må opereres og behandles dersom pasienten skal overleve. På samme måte er langvarig rusmisbruk ofte dødelig, men mens kreft bare oppleves som en negativ fiende som gir utelukkende vonde opplevelser, oppleves rusen i begynnelsen som regel som en venn som først og fremst gir gode opplevelser. I oppstarten av et misbruk er opplevelsen av smerte lik null, mens opplevelsen av velbehag og lyst er på topp. Etter en tid avtar den positive opplevelsen, mens opplevelsen av smerte blir stadig mer påtagelig. Jeg fant en god beskrivelse av dette på en vegg i et av Københavns mange narkostrøk: Rus er frihed, rus er lengsel, rus er verdens største fengsel.

Det er ikke før smerten overgår velbehaget at rusmisbrukeren begynner å nærme seg den motivasjon som kreves for å begynne på den tøffe veien ut av misbruket. Men da kommer doktor LAR Pille og sier: ”Stakkars deg! La meg lindre smerten din ved å gi deg en pille du sansynligvis vil komme til å være avhengig av resten av livet”, og vips så forsvant det som kunne blitt nødvendig motivasjon. Dette kalles visst legemiddelassistert rehabilitering. Jeg kaller det pillisme.

Forfatter: Leiv

Gift med Evalena 4 barn: Malin, André, Line og Rikke 6 barnebarn: Alfred, Daniel, Julia, Aleksander, Even, Pål Grunnlegger og generalsekretær for Maritastiftelsen www.marita.no

Legg igjen en kommentar