Partydopere oppsøker det harde miljøet

Da jeg kjørte gjennom strøket i går (dagen før dette ble skrevet), vaklet en ung gutt fram i utkjørselen foran Oslo Børs og segnet om. Han hadde tatt en overdose heroin. Jeg kunne ikke registrere verken puls eller pust, og ringte 113 mens jeg prøvde å få liv i ham. Akkurat da ambulansen kom, begynte han å kvikne til, så det ble ikke bruk for noen motgift, og ambulansen kunne kjøre av gårde igjen.

Etter hvert som han klarnet opp, fikk jeg vite at han var 22 (jeg ville tippet på 19). Jeg fortalte ham at jeg selv en gang var i samme situasjon som ham, men at jeg hadde fått et nytt liv. Han ville ikke gi slipp på oss, så jeg tok ham med inn i bilen hvor min 12 år gamle datter hadde sittet og sett hele opptrinnet. Vi hadde en dyp samtale om hva som er viktig i livet, og så forlot han oss med løfte om å ta kontakt igjen. Jeg opplevde ham som en veldig sympatisk og ærlig gutt, og vi ble skikkelig glad i ham den timen vi hadde sammen med ham. Han var veldig åpen på dette at han opplevde å ikke like seg selv. Han hadde vokst opp med opplevelsen av at pappaen hans ikke likte ham. Han trodde ikke at Gud likte ham heller. Vi prøvde å formidle at både vi og Gud likte ham, og jeg tror faktisk at han trodde oss.

Etterpå skrev datteren min, som var med i bilen, to hele sider om ham i dagboka si, og tok ham med i aftenbønnen sin. Det er det flere av oss som gjør, og vi ber om at han skal få hjelp til å finne seg selv – til å få se at han er både verdifull og unik, og at han må oppdage at Gud faktisk har en flott plan for livet hans.

Vil vi få se ham igjen? Vil han finne fram? Eller vil også denne flotte unge gutten etterhvert bli en del av narkodødsstatistikken? Vi i Marita vil både be og arbeide for at det ikke må skje.

Gårsdagens nybegynnere

Til nå har det vært et tydelig skille mellom de nye misbruksmiljøene og de tunge heroin-, metadon- og blandingsmisbrukerne som har vært målgruppen for det oppsøkende arbeidet vårt. Nå virker det som om baksiden av partydopmiljøet er i ferd med å komme til oss. Vi registrerer stadig flere yngre blant jentene på strøket. I tillegg har stadig flere unge gutter begynt å trekke på horestrøket. Så godt som alle disse var gårsdagens nybegynnere. Vi ønsker å nå dem før de kommer så langt at vi møter dem på «plata».

Vi hadde en satsning rettet mot housemiljøet i 96-97, men pga manglende økonomi måtte vi legge inn årene. Siden den gang har vi gjentatte ganger søkt om offentlige midler, men har til nå blitt avvist… Inntil det lykkes oss å få noe fra offentlig hold – vil DU hjelpe oss med dette?

Forfatter: Leiv

Gift med Evalena 4 barn: Malin, André, Line og Rikke 6 barnebarn: Alfred, Daniel, Julia, Aleksander, Even, Pål Grunnlegger og generalsekretær for Maritastiftelsen www.marita.no

Legg igjen en kommentar