Miljøet på Plata er jaget – til hvor?

De narkomane har blitt jaget fra ”Plata”, men hvor skal de ta veien? Selv om noen kanskje skulle ønske det, så blir de ikke borte. De dukker opp på andre steder. Foreløpig ved Byporten, i Slottsparken, i områdene rundt Skippergata (horestrøket).

Politikere og politi kappes om å benekte at det er ”renovering” som er motivet. ”Det er for å forhindre at ungdom trekkes til miljøet og begynner med stoff”, blir det sagt. Det er alarmerende at så mange unge har vært innom miljøet på Plata de senere årene, men jeg undrer meg over at verken politi eller politikere ser ut til å ha skjønt at nyrekrutteringen til narkomiljøet starter lenge før noen drister seg inn for å kjøpe stoff i det harde sprøytemiljøet. Den mest vanlige inngangsporten er fortsatt hasj, og de mest vanlige brukerstedene hvor ungdom tar sine første usikre drag av hasjpipa, skjer vanligvis helt andre steder enn på Plata. De som kontakter de tunge narkomane langerne for å kjøpe stoff, er som regel folk som allerede har erfaring med stoff – på tross av ung alder.

Også de fleste av de som vanket på Plata forsto at noe måtte gjøres, for det så ganske ille ut, men denne aksjonen synes å være kortsiktig. På Plata hadde politiet full oversikt over det som skjedde. Det var derfor de til en hver tid visste hvor mange unge som stakk innom miljøet, og nettopp derfor ble også de fleste av disse ungdommene tatt inn for en samtale og/eller andre reaksjoner. Nå er man i ferd med å miste oversikten, og dét kan jo ikke være positivt. Selv mange av de narkomane jeg har snakket med, var positiv til at miljøet ble overvåket. Det skapte en viss trygghet. Jeg er redd for at antallet overdoser med dødelig utgang kommer til å øke pga denne strategien. Det kommer heller ikke til å ha noe som helst positiv betydning for å redusere nyrekrutteringen. Skal man ”flytte” (les jage) de tunge narkomane, burde man først ha blitt enige om et annet sted hvor de kan få oppholde seg – også utendørs. For de kan jo ikke bare forsvinne?

Forfatter: Leiv

Gift med Evalena 4 barn: Malin, André, Line og Rikke 6 barnebarn: Alfred, Daniel, Julia, Aleksander, Even, Pål Grunnlegger og generalsekretær for Maritastiftelsen www.marita.no

Legg igjen en kommentar