Med samme mynt?

I sin siste uke som president for De forente stater, sørget Obama for å få utvist 35 russiske diplomater. Til å begynne med svarte russerne med samme mynt. Utenriksminister Sergej Lavrov ville utvise 35 amerikanske diplomater, men Putin la ned veto mot dette. Han sa at han ikke ville ”bøye seg ned på amerikanernes nivå” og inviterte heller de amerikanske diplomatenes familier til julefest i Kreml. Samtidig ønsket han Obama et godt nytt år 🙂

Kanskje Putin var inspirert av Bergprekenen? Der Jesus anbefaler oss å gjengjelde ondt med godt. Eller kanskje han skjønte at dette var den smarteste måten å reagere på?

Uansett – i en verden hvor mer eller mindre gjengjeldelse og hevn fører til mye vondt, er det vel verdt å minnes Jesu råd til oss:

Dere har hørt det er sagt: ‘ Du skal elske din neste og hate din fiende.’ Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere. Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige (Matt. 5,43-45).

Om vi som opplever oss urettferdig behandlet alltid skal gi tilbake med samme mynt, vil krigen aldri slutte. Og – sett fra mitt og ditt ståsted handler det ikke om Obama eller Putin. Dersom du og jeg ikke klarer å leve ut disse verdiene i ”de små ting” i hverdagen, hvordan kan vi da forvente at de som styrer verden skal gjøre det?

Om du og jeg bidrar med dette i vår del av verden, er vi med på å bidra til at verden blir et litt bedre sted.

Med ønske om et mest mulig fredelig nytt år!

Forfatter: Leiv

Gift med Evalena 4 barn: Malin, André, Line og Rikke 6 barnebarn: Alfred, Daniel, Julia, Aleksander, Even, Pål Grunnlegger og generalsekretær for Maritastiftelsen www.marita.no