Enklere å forebygge enn å reparere skadene

Vi i Maritastiftelsen har så absolutt et hjerte for de utslåtte, noe man kan se gjennom det som gjøres på gateplan, i fengslene, gjennom kontaktkaféen og ettervernsarbeidet, men det forebyggende arbeidet har alltid vært selve livsnerven i arbeidet. Når vi har foredrag på skolene, hender det at vi tegner en port på tavla og forklarer at «den første rusopplevelsen kan sammenlignes med en port som leder deg inn på en vei som – hvis du ikke snur i tide – til slutt ender utfor et stup. De aller fleste som går utfor dette stupet, slår seg i hjel. Men noen overlever. Og for hjelpe disse har vi bygd opp diverse sykehus og andre hjelpetiltak i bunnen av stupet. Dette er steder som f. eks. Maritakaféen, KRAFT, Evangeliesenteret, Statens klinikk for narkomane, og lignende.

Disse stedene må vi ha – ja, vi trenger faktisk enda flere av dem, men det hadde vært mye enklere dersom det hadde vært mulig å stenge inngangsporten. Det kan man gjøre ved å bestemme seg for å si nei – og holde fast på denne bestemmelsen når muligheten til bruke å stoff oppstår. Det er faktisk mulig å si nei!

Det er ingen andre enn deg selv som har makt til å stenge porten i ditt eget liv. Det er mye vanskeligere å slutte med stoff etter at man har begynt enn det er la være å begynne. Bare spør de som røyker tobakk. De vil bekrefte at det er mye vanskeligere for dem å slutte, enn det er for en som ikke røyker å la være å begynne. Hvorfor?

Fordi den som har begynt, har skaffet seg sug / en psykisk avhengighet etter nikotin som ennå er ukjent for en som ikke røyker. Dersom man begynner å ruse seg, får man et sug etter stadig nye rusopplevelser som er enda sterkere enn røyksuget. Det er dette suget som drar rusmisbrukeren videre til stadig nye rusopplevelser. Selv om dette er ødeleggende for både kropp og sjel, opplever mange dette suget så sterkt, at de mot bedre vitende likevel går videre. For mange ender det opp med et ødelagt liv på bunnen av stupet.

Forfatter: Leiv

Gift med Evalena 4 barn: Malin, André, Line og Rikke 6 barnebarn: Alfred, Daniel, Julia, Aleksander, Even, Pål Grunnlegger og generalsekretær for Maritastiftelsen www.marita.no

Legg igjen en kommentar