De glemte barna

Et økende antall barn fødes som narkomane fordi mor har brukt metadon eller andre vanedannende stoffer under svangerskapet. Dette er et hjerteskjærende problem som ikke mange er klar over. Hvert år fødes flere barn som har blitt påtvunget store narkotikadoser de ni månedene de har tilbrakt i sin mors mage. Så snart navlestrengen er kuttet, stopper tilgangen av narkotika inn i den lille babyens hjerte og blod, og en seks til åtte ukers lang nedtrappingsperiode med steinharde abstinenser begynner for den spede lille kroppen. Hvis de overlever.

Forskningen er ennå ung på dette feltet, men det man allerede vet, er at de fleste av disse barna også får med seg en hel rekke andre problemer. Dette bekreftes av Barnepsykolog ved barneavdelingen ved Haukland Sykehus i Bergen i artikkelen ”Statlige misbruker-babyer”.

På en konferanse arrangert av Sosial- og helsedirektoratet hvor overlege i LAR (legemiddelassistert rehabilitering), Gabrielle Welle Strand holdt et foredrag, stilte jeg henne spørsmålet om hun ikke var klar over denne virkeligheten – og hvorfor hun ikke sørget for å iverksette tiltak for å avgifte gravide som mottar metadon gjennom LAR. Svaret var konsist: ”Det ville vært helt umulig!” Jeg ble så frustrert at jeg forlot konferansen.

LAR overlater altså problemet med nedtrapping til de nyfødte babyene samtidig som de tilsynelatende lukker øynene for at de dermed gir disse uskyldige små mange sykdommer i fødselsgave!

Forfatter: Leiv

Gift med Evalena 4 barn: Malin, André, Line og Rikke 6 barnebarn: Alfred, Daniel, Julia, Aleksander, Even, Pål Grunnlegger og generalsekretær for Maritastiftelsen www.marita.no

Legg igjen en kommentar